Overstappen Inboedelverzekering

Scroll naar beneden voor meer informatie over wat een inboedelverzekering is, wat een inboedelverzekering dekt of hoeveel een inboedelverzekering kost.

Wat is een inboedelverzekering nou eigenlijk?

Een inboedelverzekering dekt de schade die ontstaat aan je inboedel. En met inboedel bedoelen we dan de meubelen zoals bijvoorbeeld de bank, de tv of een lamp.

Het ligt uiteraard wel aan de omstandigheden, welke staan omschreven in de polisvoorwaarden van de inboedelverzekering, of dat de schade valt onder de dekking van de inboedelverzekering. Schade aan je inboedel omdat deze natgeregend is na een slechte relatiebreuk valt meestal niet onder die dekking.

"Je inboedel is dat wat je aantreft op straat na een slechte relatiebreuk"

De cliché in romantische films en Rotterdam.

Voorbeeld van wat een inboedelverzekering niet dekt: Inboedel op straat na relatiebreuk - overstappen inboedelverzekering

Afbeelding: Brabants Dagblad

Wat dekt een inboedelverzekering?

Of “wat valt er onder inboedelverzekering?” zijn vragen die vaak gesteld worden. Maar om die vragen te beantwoorden moeten we eerst helder hebben wat we bedoelen met de term ‘inboedel’. Een makkelijke manier om dit te onthouden is om je voor te stellen wat je allemaal in de verhuiswagen stopt zodra je gaat verhuizen. Al deze zaken vallen onder de inboedelverzekering, tenzij je van plan bent om ook de hele keuken mee te verhuizen…
De inboedelverzekering dekt dan dus de schade die ontstaat aan deze zaken onder bepaalde voorwaarden zoals bijvoorbeeld brand, waterschade diefstal. Welke schades en de hoogte van de uitkeringen een inboedelverzekering dekt staat omschreven in de polisvoorwaarden.

Een voorbeeld van wat een inboedelverzekering dekt

Stel je hebt nog oude kerstverlichting in de kerstboom hangen en op een avond branden deze ineens door. Wanneer een kerstboom vlam vat is het snel gedaan met de kerstsfeer en slaat het vuur rap om zich heen. Je moet het huis verlaten en de brandweer komt uiteindelijk het vuur blussen.
De schade die ontstaan is aan de meubelen door het vuur valt dan onder de dekking van de inboedelverzekering. Maar ook de schade die ontstaan is door het blussen, zoals bijvoorbeeld waterschade aan de laminaatvloer, is dan gedekt door de inboedelverzekering.

Wat kost een inboedelverzekering per maand?

Wat een inboedelverzekering kost per maand hangt af van een aantal factoren zoals bijvoorbeeld de gezinssamenstelling, de buurt waarin je woont, het type woning en de oppervlakte van de woning. Meestal is het zo dat als het aantal bewoners en de oppervlakte van de woning toeneemt, dat de hoogte van de premie dan automatisch mee stijgt. Hieronder hebben we aantal voorbeelden uitgewerkt van woningen in een bekende goede buurt en een minder goede buurt in Rotterdam.

Woningen in een straat in Rotterdam, Pendrecht
pendrechtse laan 1 pendrechtse laan 2 pendrechtse laan 3
Gezinssamenstelling
Gezin met kinderen
Gezin met kinderen
alleenstaande zonder kinderen
Type woning
Hoekwoning
Rijtjeswoning
Rijtjeswoning
Premie per maand
€12,65
€10,45
€7,05
Woningen in een straat in Rotterdam, IJsselmonde
ijsselmondestraat 1 ijsselmondestraat 2 ijsselmondestraat 3
Gezinssamenstelling
Gezin met kinderen
Gezin met kinderen
alleenstaande zonder kinderen
Type woning
Hoekwoning
Rijtjeswoning
Rijtjeswoning
Premie per maand
€9,45
€7,65
€5,75
De straatnamen zijn fictief maar de data is gebaseerd op daadwerkelijke adressen, uit die wijken.

Overstappen Inboedelverzekering In 3 Stappen

Met overstappen inboedelverzekering bedoelen we eigenlijk, overstappen van verzekeraar. Wat je dan in feite wil doen is een nieuwe inboedelverzekering afsluiten, en de ‘oude’ inboedelverzekering opzeggen bij de verzekeraar waar je die afgesloten hebt. Je zou denken dat de omgekeerde volgorde beter is maar dan zou je heel misschien zonder inboedelverzekering komen te zitten. En dat willen we natuurlijk niet. Dit is wat je moet doen: 

Stap 1 - Gebruik een inboedelverzekering vergelijker

Ga naar de inboedelverzekering vergelijker en kies de beste inboedelverzekering voor jou uit. Deze kun je vervolgens afsluiten op de website van de betreffende verzekeraar. Let hierbij goed op dat je naderhand een bevestiging e-mail ontvangt waarin staat dat je bij deze verzekeraar een inboedelverzekering hebt afgesloten. Anders ga je bij de volgende stap een verzekering opzeggen terwijl je nog geen vervanger hebt.

Stap 2 - Zeg de oude inboedelverzekering op

Wanneer je bericht hebt ontvangen dat je nieuwe inboedelverzekering is geaccepteerd is of ingegaan kun je de oude inboedelverzekering opzeggen. Dit kan bij sommige verzekeraars telefonisch maar in de meeste gevallen moet dit via hun eigen website en dan middels je eigen account. Heb je deze niet of vind je dit teveel gedoe, maak dan een mooie opzegbrief aan via opzeggen.nl. Via deze site vul je gewoon je gegevens in zoals bijvoorbeeld naam, adres, polisnummer en datum opzegging. Je kunt deze brief zelfs via hun website versturen, wat je overigens ook prima zelf kunt doen door de brief uit te printen en zelf te versturen. Maar is dat echt de moeite waard?

Stap 3 - Controleer of de overstap succesvol was

Hier gaat meestal wel een maandje of twee overheen maar het is toch wel aan te raden om deze stap uit te voeren.  Als je dit namelijk niet doet, en er is toch iets fout gegaan tijdens het overstappen, dan zou je mogelijk weleens met een dubbele inboedelverzekering kunnen zitten (en dus dubbele kosten). Of helemaal geen inboedelverzekering. Wat je dan moet doen is het volgende:

  • Neem contact op met je nieuwe verzekeraar om te controleren of je daar nu klant bent en een inboedelverzekering hebt afgesloten.
  • Neem contact op met je oude verzekeraar om te controleren of de vorige inboedelverzekering daadwerkelijk is stopgezet en je dus geen premies hoeft te betalen.

Inboedelverzekering vergelijken

Nu je weet wat een inboedelverzekering is, wat er valt onder de dekking en hoe de premies zijn opgebouwd, is het tijd om een inboedelverzekering af te sluiten.
Het is hierbij verstandig om gebruik te maken van een vergelijker die de verschillende inboedelverzekeringen onder mekaar zet om zo een goede keuze te kunnen maken.