ENERGIE LEVERANCIERS
VERGELIJKEN

Er zijn talloze sites waar je tegenwoordig energiecontracten kunt vergelijken. Er zijn echter vrij weinig sites die jou precies vertellen waar je gedurende het overstapproces rekening mee moet houden. Wanneer kun je bijvoorbeeld overstappen naar een andere energieleverancier en hoe zit het eigenlijk met de jaarlijkse verbruiksgegevens en het voorschotbedrag? Onderstaand stappenplan is ontworpen om deze vragen te beantwoorden en het overstappen zo simpel en duidelijk mogelijk te maken. Iedereen kan namelijk overstappen naar de voor hen goedkoopste energieleverancier en hiermee flink besparen.

GEGEVENS JAARNOTA

Om te kunnen overstappen van energiemaatschappij heb je de meest recente jaarnota nodig. Deze nota word je eens per jaar toegestuurd per e-mail of post en bevat een aantal gegevens waaronder:

  • Het elektriciteitsverbruik in kilowattuur (kWh) gedurende de afgelopen 12 maanden;
  • Het gasverbruik in kubieke meter (m³) gedurende de afgelopen 12 maanden;
  • Het totaalbedrag van het afgelopen jaar.

Mocht je de jaarnota niet kunnen vinden, neem dan even contact op met je huidige energieleverancier.
Zij kunnen deze vervolgens nogmaals naar je toesturen.

Hou er tijdens het overstappen van energieleverancier rekening mee dat een eindnota niet hetzelfde is als een jaarnota.

De eindnota wordt enkel opgemaakt wanneer je verhuist of overstapt van energieleverancier.

Het kan dus zo zijn dat deze niet de verbruiksgegevens van een heel kalenderjaar toont. Enkel de jaarnota (een overzicht van 12 maanden) is toereikend.

ENERGIE VERGELIJKEN

Gebruik voor deze stap de onderstaande energievergelijker. Begin met het invoeren van jouw eigen gegevens.

Na het invoeren van de gegevens zullen de energiecontracten worden vergeleken en krijg je een overzicht dat het beste aansluit bij jouw wensen. Laat je niet te snel verleiden door de welkomstkortingen, maar hou vooral de totaalprijs per jaar goed in de gaten. Klik op “aanvragen” om door te gaan naar de pagina van de betreffende energieleverancier. Bij stap 3 leggen wij je uit waar je rekening mee moet houden.

Om goedkope energie te vergelijken en een compleet afgestemd energiecontract te ontvangen raden wij aan om ook de gewenste looptijd, de duurzaamheid en alle energieleveranciers in te vullen/selecteren.

 

Na het invoeren van de gegevens zullen de energiecontracten worden vergeleken en ontvang je een contract dat het beste aansluit bij jouw wensen. Laat je niet te snel verleiden door de bonus, maar hou vooral de totaalprijs per jaar goed in de gaten. Klik op “aanvragen” om door te gaan naar de pagina van de betreffende energieleverancier. Bij stap 3 leggen wij je uit waar je rekening mee moet houden.

Energievergelijker

AFSLUITEN ENERGIECONTRACT

Op de pagina van de nieuwe energieleverancier moet je nogmaals je gegevens invullen. Zorg ervoor dat deze allemaal kloppen. Let hierbij vooral op het invoeren van het juiste IBAN-rekeningnummer.
Na het versturen van jouw aanvraag ga je het contract aan en gaat de wettelijke bedenktermijn van 14 dagen in. Ook zal de nieuwe energieleverancier het oude contract voor jou opzeggen. Onderstaand vind je een toelichting op deze punten.

Meestal moet je tijdens de contractaanvraag het voorschotbedrag opgeven. Indien dit niet het geval is, dan kun je dit na het afsluiten van het contract aanpassen via jouw online account bij de nieuwe leverancier. Ook is het vaak mogelijk om de aanpassing van het voorschotbedrag telefonisch door te geven. Het voorschotbedrag is een schatting van het totaalbedrag over 1 kalenderjaar. Als consument zul je dit bedrag aan het begin van het jaar moeten betalen via een automatisch incasso. Aan het eind van het jaar zal er aan de hand van je daadwerkelijke gebruik worden gekeken of je moet bijbetalen (naheffing) of dat je geld terugkrijgt.

 

Indien je de afgelopen jaren geen naheffing hebt gekregen, raadt Overstap Partner je aan om hetzelfde voorschotbedrag op te geven als bij jouw oude leverancier. Dit voorkomt dat je aan het eind van het jaar moet bijbetalen.

Na de 14 dagen bedenktermijn zal de nieuwe leverancier het oude contract voor jou opzeggen. Bij twijfel kun je dit altijd zelf controleren. Maak gebruik van de energievergelijker van Overstap Partner voor extra zekerheid. Er is namelijk een extra controle toegevoegd aan het einde van het proces die jou deze zorgen uit handen neemt!

Mocht je meer verbruikt hebben dan jouw voorschotbedrag, dan zal de oude leverancier nog een naheffing sturen. Deze naheffing ontvang je meestal gelijktijdig met de ingangsdatum van je nieuwe contract. Het kan echter zo zijn dat deze naheffing enkele maanden op zich laat wachten.

CONTROLEREN

Het overstappen van energieleverancier is door dit stappenplan hopelijk goed verlopen. Desalniettemin raadt Overstap Partner aan om alsnog te controleren of het oude contract is opgezegd en of het voorschotbedrag klopt. Via je rekening kun je snel zien of je oude leverancier nog geld afschrijft en of het betaalde voorschotbedrag overeenkomt met het bedrag dat je hebt opgegeven.

De extra controle kun je het beste 2 maanden nadat je bent overgestapt uitvoeren. Deze periode hangt namelijk samen met de maximale uitloop van het overstappen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het oude contract binnen 2 maanden zou aflopen. De nieuwe energieleverancier wacht deze periode af om te voorkomen dat jij een opzegboete moet betalen.

Mocht je alsnog tegen problemen aanlopen, het voorschotbedrag klopt bijvoorbeeld niet of het oude contract is niet goed opgezegd, dan raadt Overstap Partner je aan direct (telefonisch) contact op te nemen met de nieuwe leverancier. In de meeste gevallen is de leverancier in staat om de problemen te verhelpen.

EINDE STAPPENPLAN

Je hebt het stappenplan succesvol doorlopen en zult hopelijk een mooi bedrag besparen op je energiecontract.
Keer terug naar de overzichtspagina en begin snel met het besparen op tal van andere kosten!

Doordat je bent overgestapt via de vergelijker van Overstap Partner steun je automatisch Stichting Geldzorgen, een goed doel dat zich inzet voor mensen die het financieel niet zo breed hebben. Overstap Partner doneert namelijk een percentage van wat zij verdient aan jouw overstap, automatisch aan dit goede doel. Overstap Partner wil zo een duurzame bijdrage leveren aan onze maatschappij.