GEMAKKEIJK EEN PERSOONLIJKE
LENING BEREKENEN

Leningen vergelijken roepen bij velen vraagtekens op. Wat zijn de voor- en nadelen, waar moet je op letten en welke kleine lettertjes moet je in de gaten houden? Overstap Partner heeft speciaal voor deze vragen een uniek stappenplan ontworpen. Doorloop de stappen om gemakkelijk en snel persoonlijke leningen en doorlopende kredieten te vergelijken en probleemloos af te sluiten. Doordat de rentestand momenteel erg laag is, kun je flink besparen door nu een lening te vergelijken. 

Gegevens van de lening

Wanneer je al een lening hebt afgesloten, ontvang je jaarlijks of maandelijks het overzicht per e-mail of post. De volgende gegevens van het leningenoverzicht heb je nodig om nieuwe doorlopende kredieten en persoonlijke leningen te vergelijken:

 • Type lening (persoonlijke lening of doorlopend krediet).
 • Naam huidige kredietverstrekker.
 • Openstaand kredietbedrag (het openstaande bedrag van de huidige lening).
 • Rentepercentage. Een vast percentage (niet variabel).
 • Maandbedrag (aflossing en rente).

Het bedrag dat je aflost wil je namelijk gebruiken voor de nieuwe lening.

Mocht je deze gegevens niet kunnen vinden, neem dan contact op met je huidige kredietverstrekker. Zij kunnen je de gegevens meestal meteen doorgeven of nogmaals toesturen.

Persoonlijke lening vergelijken, waar moet je op letten?

OVoor het vergelijken van persoonlijke leningen en doorlopende kredieten dient er op basis van jouw wensen gekeken te worden naar:

 • Leenbedrag
 • Looptijd
 • Leenvorm

Ben jij huiseigenaar? Dan heb je waarschijnlijk het voordeel van een lagere rente. Sommige kredietverstrekkers bieden namelijk lagere rentes aan voor huiseigenaren. Houd voor jezelf in de gaten of jij hier ook onder valt om teleurstelling te voorkomen.

Vraag altijd meerdere offertes aan voor de beste vergelijking van een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Prijzen, rentes en looptijden variëren namelijk aanzienlijk tussen de verschillende kredietverstrekkers. Een offerte is vrijblijvend en geeft je meteen de informatie die je nodig hebt om een goede vergelijking te maken. Iedere persoonlijke lening of doorlopend krediet heeft een minimaal leenbedrag. 

Leningvergelijker

Persoonlijke lening of krediet aanvragen

Zodra je een contract gekozen hebt via de Leningvergelijker, ga je daadwerkelijk het contract afsluiten bij de betreffende kredietverstrekker. Deze zal je aanvraag in behandeling nemen en telefonisch contact met je opnemen om te beoordelen of je in aanmerking komt voor een lening.

 • BKR-check. Vul je gegevens zo volledig mogelijk in. De kredietverstrekker zal deze namelijk gebruiken om jouw betalingsgeschiedenis te controleren bij instanties zoals het Bureau Krediet Registratie (BKR).
 • Extra documentatie. Het opsturen van extra documenten zoals het legitimatiebewijs of een overzicht van lopende leningen, is meestal een verplicht onderdeel van de financiële toetsing.
 • Persoonlijk contact. Een lening is een serieuze financiële verbintenis met verstrekkende gevolgen. Een medewerker van de kredietverstrekker zal daarom persoonlijk contact met je opnemen om te bepalen of je in aanmerking komt voor de lening.
 • Geen advies. Zodra je een lening aanvraagt via de Leningvergelijker gaat de kredietverstrekker ervanuit dat je op de hoogte bent van de financiële risico’s. Mocht je persoonlijk advies willen, dan is dit vaak tegen een meerprijs te regelen.

Bevestigen van de lening

Als de offerte die je hebt ontvangen voldoet aan jouw wensen, kun je hem ondertekenen en terugsturen. Zodra je deze teruggestuurd hebt, wordt je offerte definitief omgezet in een lening.

 •   BKR-registratie. Wanneer je een lening aangaat, dien je er rekening mee te houden dat dit als krediet aangemeld wordt bij het BKR. Voorkom dus betalingsachterstanden omdat dit kan leiden tot een negatieve BKR-registratie.
 • Lagere hypotheek. Ook zorgt een persoonlijke lening of doorlopend krediet ervoor dat je een aanzienlijk lager hypotheekbedrag kunt krijgen. Deze leningen worden door banken namelijk gezien als schulden.
 • Overstapboete. De nieuwe kredietverstrekker zegt het oude contract op. Dit kan echter leiden tot een boete van de oude kredietverstrekker. Laat je goed voorlichten voordat je overstapt om dit te voorkomen.

Controleer of het maandbedrag klopt en of de oude lening is stopgezet

Het vergelijken en eventueel overstappen van kredietverstrekker is door dit stappenplan hopelijk goed verlopen. Desalniettemin raadt Overstap Partner aan om op de datum dat de nieuwe lening ingaat een dubbele controle uit te voeren.

 •   Check afschriften. Controleren of de oude lening is opgezegd en of het nieuwe leenbedrag overeenkomt met het bedrag van de offerte. Via je rekening kun je snel zien of de overstap goed is verlopen en je niet dubbel betaald.
 • Contacteer kredietverstrekker. Indien er fouten zijn gemaakt raadt Overstap Partner aan om direct contact op te nemen met de kredietverstrekker. Ook als je niet tevreden bent met de service is het verstandig contact op te nemen met de kredietverstrekker.

EINDE STAPPENPLAN

Je hebt het stappenplan succesvol doorlopen en zult hopelijk een mooi bedrag besparen op je lening.
Keer terug naar de overzichtspagina en begin snel met het besparen op tal van andere kosten!

Doordat je bent overgestapt via de vergelijker van Overstap Partner steun je automatisch Stichting Geldzorgen, een goed doel dat zich inzet voor mensen die het financieel niet zo breed hebben. Overstap Partner doneert namelijk een percentage van wat zij verdient aan jouw overstap, automatisch aan dit goede doel. Overstap Partner wil zo een duurzame bijdrage leveren aan onze maatschappij.