VERZEKERINGEN
VERGELIJKEN

Het vergelijken van verzekeringen is mogelijk via verschillende websites. Overstap Partner is echter de enige onafhankelijke partij in Nederland die jou via een simpel stappenplan uitlegt waar je rekening mee moet houden. Wanneer kun je bijvoorbeeld overstappen naar een andere verzekeraar en hoe zit het eigenlijk met de verschillende looptijden? Onderstaand stappenplan is ontworpen om deze vragen te beantwoorden en het overstappen zo simpel en duidelijk mogelijk te maken.

1 – Verzekering gegevens

Deze stap is enkel voor mensen die overstappen. Indien je nog geen verzekering hebt, dan kun je direct naar de volgende stap om de verzekering te vergelijken.
Als je overstapt heb je de volgende polis gegevens nodig:

 • Premie
 • Dekking
 • Polisnummer
 • Meldcode (enkel voor autoverzekering en terug te vinden op het kentekenbewijs deel 1B)

De polis wordt per e-mail of post toegestuurd. Ook is deze vaak te downloaden via jouw account op de website van de verzekeraar. Mocht je de polis niet kunnen vinden, neem dan voordat je de verzekeringen gaat vergelijken, contact op met je huidige verzekeraar.

De meeste verzekeringen hebben een minimale contractduur van één jaar. Na dit jaar kun je deze dagelijks opzeggen met een termijn van één maand. Als je verzekeringen gaat vergelijken is het dus essentieel om hier rekening mee te houden.

2 – Verzekering vergelijken

Ga via onderstaande links naar de verzekeringen die je wilt vergelijken. Wanneer je meerdere verzekeringen wilt vergelijken raden wij aan om dit 1 voor 1 te doen. Pas nadat je de verschillende verzekeringen hebt vergeleken en uitgezocht is het verstandig om door te gaan naar de overstap (stap 3).


Het onderbrengen van alle verzekeringen bij 1 verzekeraar is niet voordelig. Het vergelijken van de verzekeringen laat zien dat het goedkoper is om de verzekeringen bij verschillende verzekeraars onder te brengen.

Vul de filters aan de linkerkant van de verzekering vergelijker zoveel mogelijk in. Hou hierbij rekening met het volgende:

 • Dekking/Eigen risico. Iedere verzekeraar heeft zijn eigen dekkingen per verzekering. Hogere premies staan gelijk aan een hogere dekking. Bepaal welke dekking voor jou het meest relevant is om zo de goedkoopste verzekering te vinden.
 • Uitvaartverzekering vergelijken. In verband met strengere regelgeving mogen uitvaartverzekeringen niet meer met elkaar vergeleken worden. Echter hebben wij wel een tool waar je de kosten van je uitvaart kunt berekenen en bieden wij links naar de aanbieders van uitvaartverzekeringen.
 • Zorgverzekering vergelijken. Overstappen is enkel mogelijk vanaf 12 november tot 31 december. Als je 18 wordt moet je binnen 1 maand na je verjaardag een zorgverzekering hebben. Vergelijk dus snel de zorgverzekeringen en sluit er 1 af om een boete te voorkomen.

3 – Overstappen verzekering

Op de pagina van de nieuwe verzekeraar moet je je persoonlijke gegevens invullen. Zorg ervoor dat deze allemaal kloppen. Let hierbij vooral op het invoeren van het juiste IBAN-rekeningnummer. Dit is namelijk het rekeningnummer waar de premie van zal worden afgeschreven. Na het versturen van jouw aanvraag ga je de verzekering aan en gaat de wettelijke bedenktermijn van 14 dagen in.

Mocht je binnen 14 dagen van gedachten veranderen, dan kun je de verzekering zonder opgaaf van reden kosteloos opzeggen. Neem hiervoor (telefonisch) contact op met de verzekeraar. Vraag ook om een schriftelijke bevestiging om eventuele misstanden te voorkomen.

Hou bij het oversluiten van de uitvaartverzekering rekening met het opgebouwde saldo en looptijd. Wanneer een uitvaartverzekering goedkoper lijkt, dan komt dit meestal door een verschil in looptijd. Bij twijfel is het verstandig contact op te nemen met een adviseur die gespecialiseerd is in levensverzekeringen.

4 – Verzekering opzeggen

Via onderstaande knop (opzeggen.nl) zeg je gemakkelijk je oude verzekering op. Dit is niet van toepassing op zorgverzekeringen. Na het overstappen van zorgverzekering wordt de oude verzekering namelijk door de zorgverzekeraar voor jou opgezegd.

 • Zoek de naam van jouw verzekeraar.
 • Selecteer de betreffende verzekering
 • Vul de gegevens van stap 1 in en onderteken de brief.
 • Laat de brief versturen (kosten €2,99,-) of doe dit zelf door deze te downloaden en te printen.
 • Herhaal dit proces per verzekering.


 • Zorg ervoor dat de opzegtermijn van 30 dagen overeenkomt met de ingangsdatum van je nieuwe verzekering.
 • Vergeet de handtekening niet wanneer je de uitgeprinte brief zelf opstuurt.
 • Let op dat de naam en het polisnummer correct staan vermeld.
 • Het (vroegtijdig) opzeggen van de uitvaartverzekering zorgt ervoor dat je (een deel van) het opgebouwde levensverzekeringbedrag kunt laten vrijkomen/premievrij maken. Dit wordt ook wel het oversluiten van de uitvaartverzekering genoemd. Neem contact op met de verzekeraar of een levensverzekeringadviseur voor meer informatie.

5 – Controleer overstap

Het vergelijken en overstappen van verzekeraar is door dit stappenplan hopelijk goed verlopen. Desalniettemin raadt Overstap Partner aan om alsnog te controleren of de oude verzekering is opgezegd en of het nieuwe premiebedrag klopt. Via internet bankieren kun je snel zien of je oude verzekeraar nog geld afschrijft en of het nieuwe premiebedrag overeenkomt met het bedrag dat vermeld stond tijdens het vergelijken van de verzekering.

De extra controle kun je het beste 2 maanden nadat je bent overgestapt uitvoeren. Deze periode hangt namelijk samen met de maximale uitloop van het overstappen. De controle na 2 maanden voorkomt verwarring bij bijvoorbeeld een verlate afschrijving van de oude verzekeraar.

Mocht je alsnog tegen problemen aanlopen, het premiebedrag klopt bijvoorbeeld niet of de oude verzekering is niet goed opgezegd, dan raadt Overstap Partner je aan direct (telefonisch) contact op te nemen met de nieuwe verzekeraar. In de meeste gevallen is deze in staat om de problemen te verhelpen.

Het stappenplan van Overstap Partner is van toepassing op de volgende verzekeringen:

EINDE STAPPENPLAN

Je hebt het stappenplan succesvol doorlopen en zult hopelijk een mooi bedrag besparen op je verzekering(en). Keer terug naar de overzichtspagina en begin snel met het besparen op tal van andere kosten!

Doordat je bent overgestapt via de vergelijker van Overstap Partner steun je automatisch Stichting Geldzorgen, een goed doel dat zich inzet voor mensen die het financieel niet zo breed hebben. Overstap Partner doneert namelijk een percentage van wat zij verdient aan jouw overstap, automatisch aan dit goede doel. Overstap Partner wil zo een duurzame bijdrage leveren aan onze maatschappij.