Premie uitvaartverzekering berekenen

Wil jij de premie van een uitvaartverzekering berekenen? Of wil je weten wat een uitvaart kost? Om deze vragen te beantwoorden moeten we eerst helder hebben wat voor soort uitvaartverzekering je wilt (natura of kapitaal), wat voor soort uitvaart je voor ogen hebt (BEGRAFENIS OF CREMATIE) en wat je uitvaartwensen zijn (normaal of uitgebreid).

Als je dit al weet kun je onze uitvaartkosten rekentool gebruiken en aansluitend de daadwerkelijke kosten berekenen bij de grootste en beter bekende uitvaartverzekeraars. Voor meer informatie over uitvaartverzekeringen moet je even verder omlaag scrollen.

Wat kost een uitvaartverzekering per maand?

De premie van een uitvaartverzekering is sterk afhankelijk van je leeftijd en jouw uitvaart wensen. Bijvoorbeeld: Pietje, die 18 jaar oud is, betaald rond de €6,- per maand voor zijn uitvaartverzekering. Maar als zijn oma, die 60 jaartjes jong is, een soortgelijke uitvaartverzekering zou afsluiten, zal zij al snel rond de €22,- per maand kwijt zijn.

Leeftijd bij afsluiten Uitvaartverzekering t.w.v. €6.500 Uitvaartverzekering t.w.v. €9.000
18
€6,50
€8,75
40
€10,75
€14,50
60
€22,25
€31,75
man brengt bloemen na uitvaart partner

Waarom een uitvaartverzekering?

Het is niet bepaald het leukste onderwerp om over na te denken, maar als je even de tijd neemt om je in een uitvaartverzekering te verdiepen, kun je jezelf en je nabestaanden veel zorgen besparen. Het is namelijk verstandig om je voor te bereiden op de financiële gevolgen van je overlijden, omdat de kosten van een uitvaart behoorlijk op kunnen lopen. Met een uitvaartverzekering zijn deze kosten gedekt, en dat is toch een hele zorg minder.

Uit onderzoek van Nibud blijkt dat mensen de kosten van een uitvaart vaak te laag inschatten. Een gemiddelde uitvaart kost namelijk al snel 7500 euro. Hoeveel je uitvaart gaat kosten, is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. De kosten van een uitvaart worden onder andere bepaald door:

 • het kiezen voor een crematie of een begrafenis
 • de kosten van een kist
 • de manier en locatie van de opbaring
 • rouwdrukwerk
 • eventueel een rouwadvertentie
 • de bloemen
 • het vervoer
 • de catering

Als je wilt weten wat de kosten van jouw ideale uitvaart zouden zijn, kun je onze uitvaartverzekering rekentool gebruiken. Hier kun je middels 3 eenvoudige keuzes een duidelijk overzicht krijgen wat de kosten van jouw uitvaart zouden zijn, en aansluiten een bijpassende uitvaartverzekering voor afsluiten. Met een uitvaartverzekering hoef jij je zich geen zorgen meer te maken over de financiële afhandeling van je uitvaart, en hoeven jouw nabestaanden niet op te draaien voor de kosten.

Maar wat is een uitvaartverzekering eigenlijk?

Met een uitvaartverzekering ben je verzekerd voor (een deel van) de kosten van jouw begrafenis of crematie. Hoe hoog die kosten zijn en hoeveel de uitvaartverzekering daarvan dekt is afhankelijk van de gekozen dekking bij afsluiten en of er bijvoorbeeld is gekozen voor premie-indexering.
Een uitvaartverzekering wordt soms ook weleens verward met een overlijdensrisicoverzekering. Het is goed om te weten dat dit twee verschillende verzekeringen zijn die elk andere kosten dekken. We zetten de verschillen graag voor je op een rij.

Kenmerken van een UITVAART verzekering:

 • Sluit je af om de kosten van je begrafenis of crematie te dekken
 • Keert altijd uit bij overlijden
 • Zorgt ervoor dat jouw nabestaanden geen financiële zorgen hebben bij het bekostigen van jouw uitvaart

Kenmerken van een OVERLIJDENSRISICO verzekering:

 • Sluit je af om eventuele kosten na het overlijden te kunnen blijven betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huur of een hypotheek, zodat de achtergebleven partner in het huis kan blijven wonen
 • Keert alleen uit als je tijdens de looptijd van de verzekering komt te overlijden
 • Zorgt ervoor dat jouw partner, of andere nabestaanden, de kosten kunnen opvangen die na het overlijden nog betaald moeten worden
  (zoals bijvoorbeeld het aflossen van de restschuld van de hypotheek)

Welke soorten uitvaartverzekeringen zijn er?

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. De meest gekozen vormen zijn de natura uitvaartverzekering en de kapitaal uitvaartverzekering.
Echter, een combinatie van deze verzekeringen behoort ook tot de mogelijkheden.

Natura uitvaartverzekering

 • keert uit in natura, in de vorm van diensten en producten
 • de diensten die worden uitgekeerd, worden afgenomen bij de verzekeraar of bij uitvaartondernemers die bij de verzekeraar zijn aangesloten
 • het pakket aan diensten waar gebruik van kan worden gemaakt, is per verzekeraar verschillend. Bekijk welke diensten worden vergoed, om te voorkomen dat nabestaanden alsnog moeten betalen voor diensten die niet in het pakket zitten.
 • de mogelijkheid bestaat om voor een andere uitvaartondernemer te kiezen, maar dit is vaak onaantrekkelijk. Het bedrag dat de verzekeraar hiervoor uitkeert, zal lager zijn dan de waarde van het pakket aan diensten.
 • sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om de verzekering uit te breiden met een aanvullend vrij te besteden geldbedrag.
 • de nabestaanden zijn, in tegenstelling tot de kapitaalverzekering, minder flexibel in het bepalen en vormgeven van de uitvaart. Hier tegenover staat dat de nabestaanden minder worden belast met het regelwerk rondom de uitvaart.

Kapitaal uitvaartverzekering

 • keert uit in een geldbedrag, waarmee de nabestaanden de uitvaart kunnen financieren
 • vooraf wordt bepaald hoeveel geld er wordt uitgekeerd. Houd er rekening mee dat de kosten van een uitvaart door de jaren heen zullen stijgen. Je kunt ervoor kiezen om het verzekerde bedrag te laten indexeren
 • jij of de nabestaanden kunnen, in tegenstelling tot de natura verzekering, zelf de uitvaart vormgeven en de uitvaartondernemer bepalen. De nabestaanden mogen het uitgekeerde bedrag vrij besteden. Houd er rekening mee dat de nabestaanden in dit geval worden belast met de verantwoordelijkheid rondom het regelen van de uitvaart.

Combinatie uitvaartverzekering

 • de naam zegt het al, deze verzekering is een combinatie van de natura en de kapitaal verzekering
 • de verzekering bestaat uit een aantal diensten. Daarnaast wordt er een vrij te besteden geldbedrag uitgekeerd, dat kan worden besteed aan zaken die buiten het pakket vallen. De hoogte van dit bedrag is zelf te bepalen
 • de verzekering is vaak wat duurder, maar biedt ook meer flexibiliteit wanneer bepaalde wensen niet binnen één pakket vallen.
Houd er rekening mee dat de voorwaarden met betrekking tot het vrij te besteden bedrag verschillen per uitvaartverzekeraar. Soms mag het geld alleen aan de uitvaart worden besteed, maar het kan ook zijn dat je verzekeraar de mogelijkheid biedt om een deel van het bedrag eerder uit te laten keren. Bijvoorbeeld om extra thuiszorg te krijgen als je ongeneeslijk ziek bent.

Het alternatief - zelf sparen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om geen uitvaartverzekering af te sluiten en zelf te sparen voor je uitvaart. Echter zal een uitvaartverzekering momenteel een stuk voordeliger zijn omdat de huidige spaarrente dusdanig laag is, en je daarnaast ook mogelijk ook nog eens vermogensrendementsheffing kan betalen.
‘Spaar’ je voor je uitvaart via een uitvaartverzekering, dan betaal je geen vermogensbelasting als het verzekerde bedrag niet hoger is dan €7.232 (2020). In dat geval levert bijna elke uitvaartverzekering meer op dan een spaarrekening.

Wat is de beste uitvaartverzekering?

Welke uitvaartverzekering de beste keuze is, is afhankelijk van je wensen. Er zijn een aantal punten waar je dan rekening mee kunt houden:
Dit is in feite een samenvatting van bovenstaande.

Kosten van de uitvaart

Bij een uitvaart lopen de kosten al gauw hoog op. Denk hierbij aan een (luxe) kist, graf/crematie kosten, grafsteen/urn, bloemen, rouwkaarten, nog meer bloemen, eten en drinken, vervoer, etc.

Soort uitvaartverzekering (natura / kapitaal / combinatie)

Weeg de verschillende soorten uitvaartverzekeringen tegen elkaar af. Wil je dat je nabestaanden het geld vrij kunnen besteden (kapitaal), of zorg je er liever voor dat alles vooraf is geregeld (natura)? Er is natuurlijk ook nog de gulden middenweg, en dat is een natura uitvaartverzekering met een vrij te besteden bedrag (combinatie).

Vrije keuze uitvaartverzorger

Wil je zelf kiezen welke uitvaartondernemer de uitvaart verzorgt? In principe ben je bij alle verzekeraars vrij om zelf een uitvaartondernemer te kiezen, maar in het geval van een natura uitvaartverzekering kan het bedrag dat je krijgt uitgekeerd wel een flink stuk lager zijn als je voor een niet aangesloten uitvaartverzorger kiest.

Hoogte van de premie

De premie die je uiteindelijk gaat betalen is uiteraard vrij belangrijk want hier zit je (hopelijk) wel een tijdje aan vast.
Hoe hoog je premie zal zijn is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Blijft de premie de hele looptijd hetzelfde of gaat deze jaarlijks omhoog? Houd er rekening mee dat de kosten van een uitvaart stijgen, en een lagere aanvangspremie dus geen garantie biedt voor een goedkopere verzekering.
 • Bij een natura verzekering wordt de hoogte van de premie bepaald door de inhoud van het pakket.
 • Grote verzekeraars kunnen voordeliger zijn, omdat ze een uitvaart vaak goedkoper kunnen aanbieden dan een plaatselijke uitvaartondernemer.
 • Je leeftijd en het aantal jaren dat je premie betaalt, zijn van invloed op de hoogte van je premie.
 • Bij een hogere leeftijd, in veel gevallen ouder dan 75 jaar, is er minder keuze in het afsluiten van een uitvaartverzekering.
 • De verzekeraar zal je vragen stellen met betrekking tot je gezondheid, die je naar waarheid dient te beantwoorden. De antwoorden kunnen van invloed zijn op de premie die je gaat betalen.
 •  

Premie-indexering

Let op of de verzekering een premie-indexering Als je premie geïndexeerd is, wordt deze jaarlijks (of soms eens per 2 of 3 jaar) verhoogd. Deze verhoging is gerelateerd aan de stijging van de uitvaartkosten (inflatie) en voorkomt dat het verzekerde bedrag te laag is. Heb je al een uitvaartverzekering, houd er dan rekening mee dat veel oude polissen meestal niet geïndexeerd zijn. Je kunt hierover altijd contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij.

Uitvaartverzekering vergelijken

Je bent nu op de hoogte waarom een uitvaartverzekering belangrijk is en wat er allemaal bij komt kijken wanneer de tijd daar is.
Dan is het nu tijd om een uitvaartverzekering af te sluiten!

Wij kunnen je helpen om de kosten van je uitvaart te berekenen en je daarna door te verwijzen naar de meest bekende en grote uitvaartverzekeraars in Nederland.
Hiervoor stellen wij onze uitvaartkosten rekentool ter beschikking die je makkelijk en snel op weg helpt naar de beste uitvaartverzekering.